Foodtest

FOODTEST 200+ – ételintolerancia-mérés

A FOODTEST 200+ egyetlen, kis mennyiségű vérmintából egyidejűleg 226-féle élelmiszer és élelmiszer-alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutatja ki. Jelenleg nincs más olyan vizsgálat, mely ennél több élelmiszer-érzékenységet lenne képes kimutatni.

Miért érdemes az intolerancia-vizsgálatot elvégeztetni?
  1. Az étel-intolerancia általában a leggyakrabban fogyasztott élelmiszereknél fordul elő.
  2. A legtöbben nincsenek tudatában annak, ha olyan élelmiszert fogyasztanak, melyek megbetegítik őket.
  3. Az IgG-reakciók (ételintolerancia) sokkal gyakoribbak, mint az IgE-reakciók (ételallergia): minden harmadik embert érintenek.
  4. Az ételintoleranciát okozó IgG-reakciók hosszú idő alatt fejlődnek ki, a FOODTEST 200+ nélkül csak nagyon nehezen lehet azonosítani azokat.
  5. Számos betegség és életminőséget rontó állapot összefüggésbe hozható az ételintoleranciával (pl. egy egyszerű visszatérő fejfájás).
  6. Több krónikus betegség javítható, vagy akár teljesen megszüntethető az intoleranciát okozó ételek kiküszöbölésével.
Az étel-intolerancia tünetei

Az étel-intolerancia általában nem veszélyes betegség, de nagyon kellemetlen tüneteket okozhat.
Gyermekeknél a hasi panaszok kialakulása mellett hozzájárulhat ekcémás bőrelváltozások, figyelemhiány-hiperaktivitás-zavar (ADHD) tüneteinek kialakulásához.
Felnőtteknél gyomor-bélrendszeri panaszok (puffadás, hasfájás, hasmenés, székrekedés) mellett a krónikus bőrbetegségek, depresszió, szorongás tüneteit ronthatja, és az elhízásban is szerepet játszhat.

Az ételintolerancia okai

Gyógyszerek, tartósítószerek – egyesek nehezebben tudják semlegesíteni vagy erősebben reagálnak bizonyos szerekre (szalicilátok, szulfitok, hisztamin).
Toxikus komponensek – számos élelmiszer tartalmaz természetesen előforduló toxikus komponenseket, melyek megzavarhatják az emésztőrendszert. (Például a nem eléggé megfőzött bab lektineket tartalmaz, melyek toxikus hatásuk révén ételintoleranciához vezethetnek.)

Az ételintolerancia kezelése

Az ételintolerancia kezelése egyszerűen az érzékenységet okozó étel elhagyása az étrendből. Azonban ügyelni kell arra, hogy az elhagyott ételben található fontos tápanyagokat más módon pótoljuk és elkerüljük a hiányos táplálkozást.
Az adott ételintolerancia nem feltétlenül tart a páciens élete végéig. Ha az érzékenységet kiváltó ételt hosszabb ideig nem fogyasztja, a szervezet képes lehet kisebb mennyiségben ismét tolerálni azt. A megfelelő diéta kialakításához mindenképpen dietetikus tanácsát javasolt igénybe venni.